Nyheter

Ut av depresjonen, trinn 2

Depresjon selvhjelp

Prøver du også å gruble deg ut av depresjonen?

Grubling

Kloke mennesker er gode til å gruble. Denne evnen til mental granskning og selvkritisk tenkning er noe av det som gjør at vi mennesker finner smarte løsninger og danker ut dyrene i kampen om verdensherredømme. Våre forfedre overlevde fordi de hadde evne til å evaluere når noe gikk galt og således lære til en annen gang. Vi gjør det også idag: fotballtrenere gransker videoer for å finne ut hvorfor laget kollapset og tapte 0-4 på hjemmebane mot en nedrykkskandidat og vil luke bort feilene til neste kamp. Havarikommisjoner undersøker i månedsvis årsakene til en katastrofe for å forhindre nye. Medarbeideren fordøyer den negative tilbakemeldingen fra sjefen ved å spille om igjen noen ganger hendelsene den indre videoen av hendelsen han fikk en skrape for, og så er han mer obs neste gang. Det funker kjempebra – men ikke når man er deprimert.

Deprimerte personer kan gruble nesten ustanselig over de samme temaene og graver seg ned i triste, pessimistiske og selvbebreidende tanker som gjør dem enda mer nedtrykte. De som har vært deprimert lenge kan bli lamslått – nær sagt deprimert – når de multipliserer det antall timer de bruker på å gruble daglig med hvor mange dager de har vært deprimerte og kommer fram til at det er snakk om årsverk. Med så stor innsats så har de vel kommet fram til noen gode svar, skulle man tro. Men nei, de har sjelden bedre svar eller mindre tvil enn de hadde da de begynte å gruble. Likevel fortsetter de å gruble – som om svaret er like rundt hjørnet. Hvorfor? Fordi de er i en kjempevanskelig situasjon – i depresjon. Og hva gjør man når man har stelt seg slik? Begynn å lese fra toppen igjen. Etterhvert kommer man fram til at grubling hjelper slett ikke. Mange forsøker da å skyve vekk de negative tankene, siden de ødelegger så mye. Men da kommer de bare enda tettere. Prøv selv: Ikke tenk på isbjørn.

Finnes det noen vei ut av dette? Jada, mange. Men grubling er neppe en av dem. Å ta for seg de negative tankene grundig og stille spørsmål ved dem, slik man gjør i kognitiv terapi, kan hjelpe. En annen måte er å erkjenne at denne typen tenkning har lite for seg og så finne nye måter å forholde seg på dem, slik man gjør i metakognitiv terapi.