Nyheter

Sosial angst

– Selvfokus er kjernen i sosial angst, sier psykolog Sivert Straume. – Prøv å redusere det og se hva som skjer

Manuset, for de som synes åtte minutter video er lenge:

Hei og velkommen til Bypsykologene sin første direktesendte video. Det er litt skummelt å tenke på at alt jeg sier nå går rett ut til et ukjent antall mennesker som jeg ikke har kontroll på hvordan vil reagere. Jeg merker at jeg blir opptatt av at jeg må si de riktige tingene, at jeg ikke må stoppe opp og lete etter ordene, at jeg ikke må virke altfor usikker, at jeg ikke må flakke for mye med blikket og heller ikke stirre. Jeg kan kjenne ting forandre seg inni meg: munnen blir litt tørr, stemmen blir litt vanskeligere å styre, hjertet slår litt hardere, konsentrasjonen blir litt dårligere. Og så fokuserer jeg så mye på meg selv at jeg kanskje glemmer hovedsaken: at jeg egentlig har noe jeg vil si til dere der ute som kan være bra og nyttig. Det jeg vil snakke om i dag er det jeg opplever akkurat nå: sosial angst.

Hyggelige folk

Sosial angst er noe de fleste hyggelige folk av og til kjenner. Det handler om frykten for at andre skal få noe imot oss. At de på en eller annen måte skal tenke at jeg er dum, rar, stygg, kjedelig eller slem. Det er nyttig, egentlig. Når vi har litt sosial angst, så tilpasser vi oss litt bedre til andre. Vi er litt mer forsiktig med å tråkke andre på tærne. Vi blir litt mer tilbakeholdne når vi kommer inn i en ny gruppe og venter med å si for mye til vi blir kjent med tonen, humoren og normene som er der. Irriterer vi og plager andre for mye, så kan de begynne å behandle oss dårlig. Og det vil vi jo ikke.

Men så kan det bli for mye av det gode. Noen engster seg altfor mye for hva andre tenker, slik at de enten lider veldig mye i sosiale situasjoner eller begynner å unngå dem. Det kan være enkeltsituasjoner, for eksempel å presentere noe foran en forsamling, eller i møte med autoritetspersoner eller en attraktiv person av det foretrukne kjønn. Eller det kan være mer generelt, for eksempel i alle situasjoner med mer enn et par stykker til stede, eller i møte med alle personer utenom nærmeste familie. Det kan lede til at folk lar være å søke jobber de egentlig godt kunne tenke seg, at de trekker seg unna personer og grupper de egentlig liker eller at de aldri sier nei og aldri våger å be om hjelp.

Unngåelse

For noen er ikke det største problemet at de unngår situasjoner, men at de lider sterkt under dem og bruker all energien på å forsøke å unngå at noen skal tenke noe negativt om dem. Kanskje prøver de å si bare de rette tingene og snakke akkurat passelig mye. Kanskje prøver de å kontrollere blikket sitt, eller stemmen sin, slik at ingen skal tenke at de virker nervøse. Kanskje trekker de seg tilbake og prøver å bli usynlige, eller de fikler med mobilen og prøver å se opptatt ut, slik at ingen skal tro at de kjenner seg utenfor i praten.

Da har man kanskje en sosial angstlidelse, eller sosiale fobier, som det også heter. Det oppstår ofte i unge år. Selv om noen vokser det av seg, så har det en tendens til å vare ved til man får behandling. Det er kanskje fordi man får så mange vonde opplevelser i de situasjonene man frykter, og etterpå feiltolker sin egen frykt som et tegn på at man gjorde en dårlig figur. Og så blir man bare mer redd neste gang.

Selvfokus er kjernen

I behandling hos Bypsykologenene snakker vi vanligvis først litt om sosial angst, slik jeg har gjort i denne skumle direktesendingen. Deretter ser vi etter måter å redusere selvfokuset. Selvfokuset er ofte kjernen i den sosiale angsten. Pasientene får teste hva som skjer når en glemmer seg selv litt og opplever som regel at angsten ned. Og da får de lyst å gjøre mer av det. For noen er det nok og de trenger ikke mer hjelp.

Test selv

Hvis du sliter med sosial angst kan du prøve selv: Rett oppmerksomheten mot noe annet enn deg selv og hva andre kan mene om deg. For eksempel kan du rette oppmerksomheten mot hva du synes er interessant i det den andre sier, eller hva du selv mener og kan om det dere snakker om. Blir det for vanskelig kan du rette oppmerksomheten mot noe som krever mindre konsentrasjon: Er den andre engasjert i det den sier, har den god greie på det, hva slags klær har den på seg, liker jeg ansiktet og så videre.

Det kan være mye forskjellig. Hovedsaken er at det ikke er deg selv. Men husk også på at du nok kommer til å bli forstyrret av de gamle plagsomme tankene. Bare godta at det skjer. Hvis du velger å rette oppmerksomheten tilbake til det du holdt på med i stedet for bli værende i selvfokuset, så får de negative tingene litt mindre plass. Får du en god erfaring på denne måten blir det kanskje litt lettere neste gang og du er på vei til å få en mer passelig porsjon med sosial angst, slik som de fleste hyggelige personer har. Lykke til!

Nå skal jeg slå av og etterpå gå og tenke at noen syntes kanskje dette var nyttig og si til meg selv at det får så være om noen syntes jeg virket rar eller usikker. Jeg får ha lykke til jeg også.