Nyheter

Den beste glede man kan ha…

Gjør en god gjerning hver dag. Ikke bare gleder du andre. Du smir også lykke for deg selv.

 

Det å oppleve mening i livet gir velvære. For mange er det meningsfullt å gjøre noe godt for andre. Forskere fant i 2004 ut at det å systematisk gjøre gode gjerninger fem dager i uken i seks uker gjorde at de som deltok i studien kjente mer velvære. Deltakerne ble ganske enkelt instruert i å gjøre små eller store gode gjerninger når anledningen bød seg. Her er noen eksempler:

  • lage et måltid for noen
  • gi blod
  • hjelpe noen i hagen
  • tilby buss-setet til mennesker med nedsatt førlighet
  • gi et oppriktig kompliment til noen
  • kjøpe en kaffe til den som står rett bak i køen på kafeen

«Tilfeldige, gode gjerninger», som øvelsen heter, er hentet fra positiv psykologi, en moderne psykologisk bevegelse som har sett seg lei på at faget fokuserer på å lindre lidelse og sykdom i stedet for å fremme lykke. Hvis du vil prøve denne øvelsen, så er det bare å plukke fra listen, eller enda bedre finne på dine egne velgjerninger og utføre dem tilnærmet daglig i seks uker. Liker du det kan du fortsette med det. Om det viser seg at det ikke er noe for deg, så har det ihvertfall ikke gjort noen skade. Tvert imot har du gjort verden til et bedre sted. Lykke til, bokstavelig talt!

PS: Vil du toppe øvelsen, kan du bruke dine signaturstyrker når du hjelper andre. Signaturstyrker vil si de gode egenskapene som er mest karakteristiske for deg. Her kan du teste deg selv for å finne dine signaturstyrker.

Kilde: https://positivepsychologyprogram.com/random-acts-kindness/