Nyheter

Når mobbingen fremdeles preger deg

Mobbing i barndommen kan prege selvbildet inn i voksen alder. Her er tre råd til deg som har tatt med seg mobberne sine ord og bruker dem til å tråkke deg selv ned, lenge etter at mobbingen opphørte.

1) Vær uenig

Finn ut om du vil være enig med mobberne. Var du virkelig så dum, stygg, ekkel som det de sa? Fortjente du virkelig at de slo deg eller ødela tingene dine? Er du i tvil, still deg dette spørsmålet: Hvis et barn så ut omtrent som meg og oppførte seg omtrent som meg, ville det da ha fortjent den behandlingen jeg fikk?

2) Prøv å ta plass

Finn ut i det er nyttig å snakke seg selv ned. Det var det kanskje den gang, for når en trykker seg selv ned, så tar man mindre plass og kan kanskje slippe unna mobbernes oppmerksomhet. Men er miljøet du lever i like farlig i dag? Kanskje du kan våge å tenke at du er bra og ta litt plass.

3) Snakk med noen

Fortell om det til noen du stoler på, som er ok å snakke med. Du blir sårbar om du åpner deg. Men det kan gjøre det lettere å bli uenig med mobberne og å tenke at du er bra.

Psykolog Sivert Straume gir sine råd for å håndere ettervirkninger av mobbing.