Nyheter

Slik rydder du

Har du alt du trenger, men finner det ikke igjen? Less is more. Her får du hjelp til å kaste og rydde. Du vil føle deg veldig godt etterpå. 

Slik rydder du

  1. Tenk. Tenk gjennom hvordan du kommer til å bruke hjemmet ditt. Slipper du sekken din alltid på gulvet i gangen når du kommer inn døren, slik at alle i huset senere må stige over den, da trenger du kanskje en knagg der. Leser du ikke bøker, så trenger du ikke et bibliotek i stuen. Havner posten alltid på spisebordet og blir liggende, da vil du kanskje skaffe deg en brevhylle.
  2. Planlegg. Lag en oversikt over hvilke typer eiendeler du har, for eksempel klær, bøker, papirer, verktøy, hobby og minner. Gjør deg noen tanker om hvor det er praktisk å plassere de ulike typene. Planen justeres etterhvert som du ser hva du faktisk har.
  3. Samle. Ta for deg èn kategori om gangen. Samle alt du har, f.eks. av klær, på ett sted. Du har dem gjerne spredt rundt i ulike skap i huset og på loftet. Hent alt. Du skal rydde kategori for kategori, ikke rom for rom.
  4. Vurder. Gi bort, kast eller plassere. Gjennomgå kategorien du har valgt ut. Vurder hver enkelt ting om du vil beholde den. Her er noen spørsmål du kan stille: Trenger du den? Liker du den? Vil du savne den? Det er lett å svare, tja og kanskje på disse spørsmålene. Vi mennesker blir psykologisk knyttet til tingene vi eier, og motforestillingene dukker fort opp når vi holder en eiendel i hånden og vurderer å kvitte oss med den. Da kan du stille noen kontrollspørsmål: Når brukte du den sist? Dersom noen kom og ville gi deg en slik ting, ville du sagt ja og tatt den med deg hjem? Kanskje har du behov for at noen er sammen med deg og hjelper. Spør igjen og igjen: Trenger du den virkelig? Gi bort det som kan brukes til kjente eller Fretex, kast det som ingen vil ha og finn et praktisk sted til de eiendelene du vil beholde.
  5. Stopp. Ikke skaff deg nye ting. Ting er veldig tiltrekkende, men mye av det vi kjøper blir bare romfyll etter kort tid. Kanskje du kan låne verktøy og kjøkkenutstyr hvis du trenger det sjeldent? Pass deg for salg på klær. Det er fort gjort å ende opp med å kjøpe tre ting til 50% og bare bruke èn av dem. Da ble det et dyrt plagg likevel.

Denne ryddeguiden er min egen tilpasning av Marie Kondos rydderåd.