Nyheter

Tankekirurgi

Kognitiv terapi handler ikke om å få bort negative tanker. Tankene skal heller utfordres, avsløres og nyanseres.

Kognitiv terapi vitsetegning. En strekmann har en tenkeboble der det står "Jeg er mislykket". En annen strekmann bærer en stor sprøyte og stikker den inn i tenkeboblen.

Kognitiv terapi er behandling av tanker

Negative tanker kan gjøre oss triste, redde, sinte, motløse og energiløse. Da høres det jo logisk ut å gå til en psykolog og be om hjelp til å få dem bort. Som om psykologen hadde en psykologisk skalpell, som den kunne skjære ut problematiske tanker med.  Men da er det heller en trollmann man må oppsøke, for psykologer vet at å tvinge bort plagsomme tanker som regel virker mot sin hensikt. Tankeundertrykking, som det kalles, gjør oss bare mer opptatt av tankene. Prøv selv: tenk på en ting. Så: prøv å ikke tenke på den i det hele tatt.

Kognitiv terapi

Så er man da dømt til å plages av de negative tankene til evig tid da? Nei. For det første går mange psykiske plager ofte over av seg selv etter en tid. Og for det andre: skulle en søke hjelp hos en psykolog, så kan den hjelpe på mange måter. Én behandlingsmetode retter seg direkte mot de negative tankene. Den kalles kognitiv terapi. Den forsøker ikke å ta vekk de negative tankene, men henter dem heller fram og ser nærmere på dem. Og så stiller den noen nysgjerrige spørsmål til dem.

Å dømme rettferdig

For eksempel kan psykologen si til en pasient: «Jaså, så du er verdens mest mislykkede person, tenker du. Nøyaktig hva skal til for å vinne den konkurransen?»

Når pasienten så forsøker å sette fram kriteriene, så ser den at den ikke er fullt så mislykket. Kanskje ser den at den faktisk har lyktes med en del ting også. Og kanskje innser den at den ikke er så dømmende til andre personer som mislykkes, og kan begynne å tenke at den kanskje ikke skal være så dømmende mot seg selv heller. Og da kan de dårlige følelsene bli litt mildere.

Ikke tenk positivt

Noen tror at kognitiv terapi handler om å tenke positivt. Sant nok kan man komme fram til mer positive tanker gjennom kognitiv terapi. Men framgangsmåten er ikke å messe for seg selv ting som «Jeg er bra!» og «Jeg skal klare det!» De negative automatiske tankene som plager oss står klare til å legge til: «- NOT!»

Kognitiv terapi er nok mer møysommelig arbeid enn lettvinte positive selvinstruksjoner. Til gjengjeld så stoler man mer på konklusjonene når man som en dyktig skrankeadvokat har plukket frahverdandre påstandene som angsten eller depresjonen har satt frem. Konklusjonen til dommeren – deg – kan da bli: «Tulletanke! Den bryr jeg meg ikke om.»

Vil du lese mer om kognitiv terapi og få noen tips og verktøy, så ta en kikk på dette.