Nyheter

Frykt er bare vondt

Frykt er ikke farlig. Tvert imot er vi designet fra naturens side til å ha evnen til å bli livredd. Psykolog Sivert Straume gir en ett minutts leksjon.

Tre funksjoner

Frykten har tre funksjoner som hjelper oss å overleve i møte med en fysisk trussel:
1) Den gjør vondt, slik at vi får lyst å komme ut av den skremmende situasjonen.
2) Den fokuserer oppmerksomheten på det vi oppfatter som en fare.
3) Den forbereder kroppen på rask handling.

Våre forfedre vandret tryggere blant sabeltanntigre og hulebjørner på grunn av denne beredskapen. I våre dager er det sjeldnere vi har behov for å mobilisere mot fysiske farer. Likevel har vi i oss denne mekanismen. Noen ganger skaper det problemer for oss, slik som når noen sliter med angst.

Frykt for frykten

Mange som har angstproblemer er redd sin egen fryktreaksjon og tolker den som et tegn på at noe er alvorlig galt. Og ikke så sjelden blir det en del av problemet: at en reagerer med frykt på sin egen frykt, retter alt fokus mot den og prøver å flykte fra den.

Det er ikke bare fysiske farer folk frykter. Noen er redd at frykten varsler en katastrofe. Noen er redd at fryktreaksjonen er farlig for kroppen. Noen er redd at frykten skal ta helt overhånd og gjøre at man mister helt kontrollen eller blir psykotisk. Noen er redd den aldri skal gå over. Noen er redd at den er synlig utenpå og at andre skal dømme en for det.

Psykologen som her forklarer fryktens funksjon, bruker videoen i behandling av angst. Den er ment å hjelpe personer til å se at frykt ikke er farlig, uansett hva det er vi frykter. Vond, upraktisk og forstyrrende, ja, men ikke farlig.