Nyheter

Progressiv muskelavslapning

Progressiv muskelavslapning illustrert med en muskuløs overkropp i positur som indikerer smerte

Progressiv muskelavslapning er en enkel teknikk som tvinger musklene dine til å slappe av. Det kan gi avspenning umiddelbart. På sikt kan det også lære deg å slappe bedre av.

Progressiv muskelavslapning illustrert med en muskuløs overkropp i positur som indikerer smerte

Progressiv muskelavslapning kan hjelpe mot både fysisk og psykisk anspenthet.

Progressiv muskelavslapning er en teknikk for å redusere muskelspenning og fysisk uro. Den kan også bidra til å roe ned tanker og følelser. Det heter progressiv muskelavslapning fordi en tar for seg én muskelgruppe og går videre til neste og deretter neste til en har gått gjennom muskler over hele kroppen.

Progressiv muskeavslapning tvinger musklene til avspenning

Øvelsen går ut på at en skal spenne og slappe av i ulike muskler i kroppen. Den kan hjelpe deg på to måter. For det første er det en måte å tvinge musklene til å slappe av en liten stund. En spenner en muskelgruppe hardt i 5-8 sekunder. Når en slipper vil muskelen automatisk slappe av. For det andre blir du kjent med forskjellen mellom spenning og avslapning. Mange merker ikke anspentheten før det gjør vondt i nakke eller skuldre eller en får hodepine. Når du har utført avslapningsøvelsen regelmessig en tid vil du kunne lære deg å gjenkjenne det når musklene begynner å stå i helspenn. Da har du muligheten til å la musklene slappe av før det blir stivt og vondt.

Gratis lydfil for progressiv muskelavslapning

For å gjøre det enkelt å komme i gang har Bypsykologene spilt inn et lydspor for progressiv muskelavslapning. Den er helt gratis å bruke for alle.
Last ned eller spill av:

Du trenger bare å finne deg et behagelig og uforstyrret sted å sitte eller ligge og følge instruksjonene på lydfilen. Etterhvert kan du lære deg prosedyren og bli i stand til å gjennomføre øvelsene uten hjelp.

Passer ikke denne teknikken for deg? Her er en nettside som beskriver andre avspenningsteknikker.