Nyheter

Glade jul – ensomme jul

Kjenner du deg ensom i julen? Da er du i godt selskap. 750.000 nordmenn har det som deg.

Når “alle andre” gleder seg til den store familehøytiden med juleklemmer, julemiddag og pakkehauger under juletreet, så blir kontrasten stor for de som feirer jul alene eller uten noen som står en nær. Det gjelder de som har lite venner og familie, de som har mistet noen i dødsfall, konflikt eller skilsmisse, de som er foreldre og ikke har barna hos seg denne julen.

Mange av de som tilbringer julaften helt alene kan kjenne på skam i tillegg. Den som ikke har noen den dagen må det vel være noe galt med, kan man tenke at andre tenker. Vel, da er det også noe galt med 350.000 andre nordmenn, som også er alene denne dagen.

Kanskje det går an å trøste seg med den kunnskapen, og tenke at julaften bare er en dag i året, der man spiser sitt pinnekjøtt og ser Tre nøtter til Askepott, enten man er sammen med noen eller alene. Det kommer andre dager, med mindre ensomhet.

Et alternativ er å søke fellesskap. Si ja til en invitasjon, hvis en får en. Invitere noen andre som en vet sitter alene. Være gjest eller frivillig ved Kirkens Bymisjons julefeiring.

Ifølge juleevangeliet lå det an til å bli alenejul for Maria og Josef, “for det var ikke rom til dem i herberget”. Det ordnet seg etterhvert for dem, med besøk av gjetere, engler og vise menn. Den vendingen har berget noe av omdømmet til vertshuseieren, som i to tusen år har framstått som nokså kjip som avviste to trengende. Kanskje går det an å gjøre rom i herberget også i dag, slik disse har gjort. De angret ikke på det.

 

I morgensendingen på NRK den 5. desember ble Sivert intervjuet om dette. Lytt her