Nyheter, Sosial angst

Hvem glor på deg på treningssenteret?

«Jeg vil trene, men det går ikke. Alle vil glo på meg og le bak ryggen min.» Slik frykt gjør at mange som sliter psykisk går glipp av den kanskje beste medisinen de kunne fått.

Det er lett å kjenne seg alene og mislykket blant veltrente kropper på et treningssenter.

Fysisk aktivitet er sunt for mer enn kroppen. Det motvirker depresjon og kan gi selvtillit og tilfredshet. Da er det synd at mange ikke våger, av frykt for at andre skal dømme dem.  Tanker om at en er for stygg, tjukk eller utrent er vanlige. Det samme er frykt for å framstå klønete og uvitende. Særlig personer med sterk sosial angst sliter med dette.

Ikke dømmende

En del kunne nok bli lettet av det jeg nettopp lærte. Mange av de som går på helsestudio er mest opptatt med sitt. Når de ser på andre er de vennlige og ikke dømmende. Jeg henvendte meg til et lite utvalg personer som kom ut fra et treningssenter. Jeg spurte hvem de hadde lagt merke til og hva de hadde tenkt om dem. Alle måtte tenke seg om for å komme på noen, for de var mest opptatt av sin egen trening. Lettest var det å huske folk som de kjente fra før.

To av de jeg spurte hadde lagt merke til en som var gravid. De var imponerte over at hun klarte å trene. De samme to hadde også lagt merke til en dame som gikk baklengs på tredemøllen. De var undrende til det, før de tenkte at det var en smart måte å trene andre muskler på. Kanskje var det et ledd i opptrening etter skade, spekulerte de.

Omsorg

Klær, kropp og utseende var det ingen som vektla. De så først og fremst på teknikken til andre, for å lære. Så de noen som gjorde feil, var det ingen som uttrykte forakt. De tenkte enten at personen var ny og at alle må begynne et sted. Eller de kjente omsorg for personen og håpet at den ikke tok skade av feilløft.

Var det ingen som tenkte noe negativt om andre? Jo, èn person nevnte at noen  lagde veldig mye lyd. En annen sa at han kunne reagere på sterk lukt. En tredje reagerte når hun så visse guttegjenger. De kunne gjøre narr av personer som skilte seg ut på treningssenteret, enten ved kropp eller teknikk. Ofte kunne hun se at de samme guttene hadde løfteteknikker som ga risiko for skader. Det sa hun aldri fra til dem om.

Så, du som lurer på om du skal begynne å trene, det er mange som ønsker deg vel, også blant dine ukjente venner på helsestudioet.

2 thoughts on “Hvem glor på deg på treningssenteret?

 1. Anonym sier:

  Setter utrolig pris på dette innlegget. Jeg sliter med andre ting men får virkelig lærdom fra dette. Takk

  1. Sivert Straume sier:

   Hei
   Det var hyggelig å høre at du hadde nytte av innlegget. Gode ønsker for deg og utfordringene dine!

Comments are closed.