Nyheter

Hvordan lære å si nei

Er du en av dem som trenger å lære å si nei? Sier du alltid ja, selv når du egentlig ikke vil? Gode nyheter: Det går faktisk an å lære å si nei.

En del av de som søker hjelp hos psykolog er utslitt av sin egen hjelpsomhet. De sier ja til nye oppgaver på jobben, selv om de har det travelt allerede. De sier ja når venner ber om hjelp. De sier ja når idrettslaget trenger en frivillig. Selv om de egentlig ikke orker. Noen begynner å unngå folk for å ikke få mer å gjøre. Noen blir lettet når de blir syke, fordi de da slipper å stille opp for andre.

Farlig å si nei?

Hvorfor kan jeg ikke bare lære å si nei? spør de seg. Ofte er grunnen at tanken på å avvise andre fyller dem med en uutholdelig usikkerhet og uro.

I samtale hos psykologen kommer det gjerne frem at under all hjelpsomheten ligger det en oppfatning om at det å si nei er farlig. Den underliggende holdningen kan ofte formuleres slik: Det er galt av meg å si nei dersom andre kan bli lei seg. Eller slik: Andre vil begynne å mislike meg om jeg sier nei. Når slike holdninger er sterke er det ikke rart at det er vanskelig å si nei. Man risikerer å bli slem enten i egne eller andres øyne. Da er det tryggere å strekke seg litt til og si ja enda en gang.

Lære å si nei, trinn 1: Skift mening

I samtale med psykologen kommer mange fram til at dette er urimelige tenkemåter. Jeg mener jo at folk har lov til å ta vare på seg selv, så hvorfor skal ikke jeg ha lov å sette grenser? Alle må tåle å få et nei av og til, hvorfor skulle folk bli særlig sint på meg om jeg sier nei? Når man har begynt å tenke slik, og skiftet men så er man på god vei til å lære å si nei.  Å begynne å mene: «Jeg har lov å si nei», er første skritt. Men mange har erfart at selv om man har skiftet mening og virkelig mener det er greit å si nei, så ender man likevel opp med å si ja når øyeblikket er der. Grunnen til det er at følelsene fortsatt forholder seg som om den gamle oppfatningen var gjeldende. Følelsene respekterer ikke at en har skiftet mening, men skriker opp som om en var i ferd med å gjøre noe galt eller noe farlig. Mange mister motet da, halvveis til å lære å si nei.

Lære å si nei, trinn 2: Øv deg

For det å skifte mening er bare det første av to trinn. Det neste trinnet er å praktisere meningen – å øve. Man må rett og slett handle som om en mente den nye meningen, selv om følelsene skriker høyt at en skal gi etter. Fake it till you make it! Når en gjør det vil man erfare at det en har begynt å mene faktisk stemmer: Det går bra å si nei. Man har ikke gjort noen urett. Man har ikke blitt venneløs. Gradvis begynner følelsene og godta den nye meningen. Uroen blir mindre. Det blir lettere å si nei. Til slutt kan man velge selv når man vil være hjelpsom og når man vil ta det med ro. Man slipper å gjemme seg, man kan slappe av blant andre.

Her er en annen psykologs oppskrift på å lære å si nei.